czwartek, 28 sierpnia 2014

Olej jaśminowy... 100% natury. Relaks dla naszego ciała i duszy... Rozluźnia, uspokaja, wycisza.



Olej jaśminowy...
przede wszystkim kojarzy nam się z pięknym charakterystycznym, egzotycznym zapachem. 
Ciekawostka! Wykorzystywany jest w aromaterapii przeciw depresji i wyczerpaniu nerwowemu :)




Podczas kąpieli uwielbiam otulać się pięknym zapachem... po całym dniu relaks w pachnącej pianie, to coś bezcennego!
Chwila spokoju i czasu tylko dla mnie, moment STOP-u w tym szalonym, zabieganym świecie... dlatego też nie wyobrażam sobie jak mogłabym nie mieć w łazience wanny! :)
Często zabieram jeszcze ze sobą książkę... 

Olej jaśminowy posiada niezwykłe właściwości rozluźniające, euforyzujące, antyseptyczne i uspokajające.
Otrzymywany jest w wyniku ekstrakcji kwiatów jaśminu wonnego, który uprawiany jest w Indiach. 1 kg olejku to 1 tona kwiatów jaśminu, często łączony z olejkiem jojoba.
Odpowiedni zarówno dla skóry suchej, dojrzałej i trądzikowej, jest nutą zapachową w większości perfum o kompozycji kwiatowej, ogromne ukojenie i nawilżenie niesie suchym i zniszczonym włosom, głównie po wszelkich zabiegach jak dekoloryzacja czy trwała.
Ten który ja kupiłam jest czystym, naturalnym olejem jaśminowym bezpośrednio na skórę nakładamy go w stężeniu 0,5% do 1%,do kąpieli od 1% do 2%.

Już wyjaśniam:
Kominek aromaterapeutyczny [2-3 krople w rozcieńczeniu z woda]
Inhalacje [1 - 2 kropli olejku dodać do naczynia z gorącą woda, nakryć głowę ręcznikiem i głęboko wdychać parę w ciągu 3-7 minut. Oczy muszą być zamknięte]
Kąpiel [do wypełnionej wanny (37-38 C) 2 - 3 krople olejku wymieszanego z 1 łyżką miodu, mleka lub soli]
Wzbogacenie kosmetyku
2 - 3 kropli olejku zmieszać z 10-15 ml kremu, balsamu, żelu lub szamponu.


PRZECIWWSKAZANIA!


Indywidualna nietolerancja jaśminu. Kobiety w ciąży, dzieci do 2 roku życia. Ostrożne stosowanie u osób z niskim ciśnieniem tętniczym.

Nie stosować  bez  rozcieńczenia.





Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam,
Ania.

TOP